Zrealizuj swoje marzenie o kosmosie podczas hackathonu Act In Space

Act In Space Warsaw to hackathon podczas którego każdy entuzjasta kosmosu może zrealizować swoje marzenie o zaangażowaniu się w kosmiczny projekt. Zwycięzcy polskiej edycji pojadą na finał światowy do Tuluzy we Francji, gdzie powalczą o lot Zero G, w trakcie którego doświadcza się nieważkości, tak jak prawdziwi astronauci.

Act In Space Warsaw to hackathon technologii kosmicznych. Uczestnicy mają 24h na wymyślenie, zaprojektowania i zaprezentowania produktu lub usługi, która opierałaby się o technologie kosmiczne. Wyzwania projektowe i opisy technologii przygotowały wspólnie Europejska Agencja Kosmiczna (ESA) i Francuska Agencja Kosmiczna (CNES). Wydarzenie skierowane jest do studentów, przedsiębiorców, inżynierów oraz wszystkich innych entuzjastów sektora kosmicznego. To wyjątkowa okazja, aby nie tylko dotknąć kosmosu, ale również znaleźć pomysł na własną firmę z sektora kosmicznego.

Act In Space jest unikalnym wydarzeniem gdzie pasja i marzenia o kosmosie zostają rzeczywistością. Można spotkać ciekawych ludzi pełnych pasji do kosmosu i spędzić 24 godziny w kosmicznej atmosferze SpaceHUBu i sprzyjającej tworzeniu przestrzeni Brain Embassy.

- Mówi Iulia Strotska - Dyrektor Zarządzający firmy Kapitech, współorganizatora wydarzenia.

Bardzo cieszymy się, że po raz drugi Warszawa, będzie gospodarzem tego wydarzenia.  Zwycięzca pierwszej edycji Act In Space Warsaw zwyciężył również w finale Europejskim i odbył lot Zero G symulujący nieważkość. Dodatkowo w tym roku, zespoły Warszawskiej edycji będą mogły startować do akceleratora ESA BIC (Warsaw), którego otwarcie jest planowane na 2019 rok. To okazja, aby dostać ogromne wsparcie na rozwój swojego start-upu za pomocą partnerów ESA BIC jak MITEF, Kapitech, Airbus, WPT i wielu innych liderów sektora kosmicznego w Polsce.

Act In Space Warsaw odbędzie się w dniach 25-26 maja 2018 roku w Brain Embassy przy ul. Aleje Jerozolimskie 181 B w Warszawie. Warszawska edycja wydarzenia organizowana jest przez firmę Kapitech, przy współpracy ze SpaceHUBem i Brain Embassy.
Act In Space 2018.jpg
Uczestnicy hackathonu w Warszawie będą rywalizować z uczestnikami tego samego wydarzenia w 72 miastach z 34 krajów. Inicjatorem całego przedsięwzięcia jest ESA i CNES. Najlepsze zespoły z Warszawy i Krakowa zmierzą się w finale krajowym, a następnie w finale międzynarodowym Act In Space, który jest przewidziany w dniu 27 czerwca br. podczas Toulouse Space Show we Francji.

Act-in-space-2016-uczestnicy.jpg
Jedną z nagród w finale światowym będzie lot na pokładzie samolotu Airbus A310. Maszyna przystosowana jest do wykonywania lotów parabolicznych Zero-G, podczas których symulowany jest stan nieważkości jakiego doświadczają astronauci w kosmosie. Dwa lata temu zwycięzcy warszawskiej edycji hackathonu wygrali również finał światowy i doświadczyli nieważkości na własnej skórze. Więcej o ich przygodzie z hackathonem można przeczytać w artykule Happy Fleet – niesamowita historia zwycięzców Act In Space Warsaw 2016.
AIS2016-przed-lotem.jpg
Więcej na temat hackathonu w Warszawie można się dowiedzieć się na stronie wydarzenia na Facebooku. Rejestracja uczestników na hackathon jest z kolei dostępna na stronie www.actinspace.org

Warsztaty “Innovation Champions” po raz pierwszy w Polsce

Dzięki nawiązaniu przez Brain Embassy współpracy z Creators IDEAtion Lab – w dniach 6-7 lutego br. po raz pierwszy w Polsce odbędą się warsztaty „Innovation Champions”, poświęcone budowaniu strategii innowacyjności. Uczestnicy warsztatów poznają zastosowania innowacyjnych narzędzi i metod w praktyce gospodarczej. Warsztaty poprowadzą eksperci z Izraela – niekwestionowanego światowego lidera innowacyjności, w którym na ogół mieszkańców przypada największa na świecie liczba start-up’ów. Wydarzenie będzie platformą wymiany poglądów, zdobywania wiedzy i budowania relacji biznesowych między uczestnikami.

Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.