HACKATON EOVation PO RAZ PIERWSZY W WARSZAWIE!

Szukasz 24-godzinnej przygody? Interesują Cię zagadnienia związane z danymi satelitarnymi i ich przetwarzaniem? Jesteś chętny do spędzenia czasu ze specjalistami wysokiego szczebla z sektora kosmicznego, biznesu i nauki? Jeśli Twoja odpowiedź brzmi TAK! przyjdź i dołącz do weekendowego hackathonu EOVation, który odbędzie się 22-23 kwietnia w Warszawie.

Wydarzenie organizowane jest w ramach międzynarodowego projektu Europejskiej Agencji Kosmicznej EO ClimLab, którego celem jest budowa i rozwój platformy analitycznej danych klimatycznych wspierającej tworzenie innowacyjnych produktów i usług będących odpowiedzią na zmiany klimatyczne. Hackathon EOVation Warsaw ma zachęcić i zaktywizować studentów, startupy oraz ludzi biznesu do działania i tworzenia rozwiązań wyzwań społecznych oraz biznesowych poświęconych zmianom klimatu. Inicjatywa wspierana jest przez Instytut na rzecz Ekorozwoju, Narodową Agencję Poszanowania Energii, Mazowiecką Agencję Energetyczną, UNEP/GRID oraz Climate  KIC.

Wykorzystanie gier networkingowych do nauki o zmianach klimatu i strategiach adaptacji, tworzenie aplikacji mobilnych dla użytkowników z różnych sektorów oraz tworzenie serwisów klimatycznych odpowiadających na lokalne problemy związane ze zmianami klimatu – oto przykładowe wyzwania stojące przed uczestnikami 24-godzinnego hackathonu EOVation Warsaw”

mówi Iuliia Strotska, Manager Innowacji Projektu EO ClimLab.

Organizatorami wydarzenia są: firma Kapitech jako partner projektu Europejskiej Agencji Kosmicznej EO ClimLab oraz innowacyjna przestrzeń do pracy wspólnej Brain Embassy - w ramach cyklu warsztatów „BE Involved”.

„W Brain Embassy uważamy, że najbardziej innowacyjne pomysły powstają wtedy, gdy nad ich powstaniem pracują ludzie z odmiennych branż. Dlatego też  jesteśmy otwarci na wszelkie projekty, wykorzystujące siłę różnych umysłów. Tym razem, wraz z EO Climlab, organizujemy 24-godzinne warsztaty, których uczestnicy będą zaangażowani w realizację 13-ego z 17 celów zrównoważonego rozwoju ONZ - Akcje klimatyczne. Szczególnie zależy nam na wsparciu zagadnień związanych z poprawą jakości powietrza w Warszawie. Zespół, który podejmie wyzwanie z tego obszaru i zaproponuje najciekawsze rozwiązania, zaprosimy do rozwijania projektu w naszej przestrzeni przez okres jednego miesiąca.”

– wyjaśnia Kasia Wojnar, Program Manager w Brain Embassy.

Planowana liczba uczestników to 50 osób. W trakcie trwania wydarzenia organizatorzy zapewniają: dostęp do platformy EO ClimLab, której integratorem jest Integrated Solutions oraz Orange Polska, szkolenia z wykorzystania danych satelitarnych, pomoc ekspertów z kluczowych firm na rynku polskim, ekspertów z Europejskiej Agencji Kosmicznej, wsparcie ekspertów z branży, kontakt z firmami.

Szczegóły hackathonu EOVation Warsaw:

Termin: 22-23 kwietnia 2017 r. (sobota – niedziela)
Miejsce: Brain Embassy, Adgar Park West, Al. Jerozolimskie 181B, 5. piętro
Rejestracja i szczegółowa agenda: eoclimlab.eu/eovation-warsaw-2017-2
Termin rejestracji: 18 marca – 19 kwietnia
Warunkiem uczestnictwa w konkursie jest rejestracja na stronie wydarzenia, zaakceptowanie i przestrzeganie Regulaminu Hackathonu.
Udział w Hackathonie jest bezpłatny.
O przyjęciu do konkursu decyduje zespół organizatorów.
Więcej informacji na temat wydarzenia: eoclimlab.eu/eovation-warsaw-2017-2/www.facebook.com/EoVationWarsaw/?fref=ts

EO-press_note-FINAL_v1.docx

docx | 20,2 KB

Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.